Krabi város 1872-ben kapta a nevét Chulalongkorn királytól, de még ekkor is Nakohon Si Thammarat irányítása alá tartozott. 1875-ben választották szét őket és ekkortól mint önálló tartomány működik. A tartomány jelenlegi fővárosa 1900-tól Krabi Town (a jelenleg 18.000 fős népességével), addig Ban Talad Kao volt.

De honnan is jött a Krabi név? Nem, nem a rákokról kapta a nevét, bár a tengerparton bőven találni belőlük. Az egyik legenda szerint az itt talált 2 db ősi kard (thai nyelven: krabi) az eredet. A tartomány címerében is a két, egymást keresztező kard található. A másik változat szerint az egyik itt honos fa nevéből ered a Krabi elnevezés.

A Krabi nemzetközi repülőtér 15 km-re van a városközponttól és 40 km-re Ao Nang-tól. 1999-ben adták át a forgalomnak az új repülőteret és 2006-ban nyitott meg hivatalosan a nemzetközi terminál.

A közeli repülőtér megnyitása után egyre több turista fedezte fel Dél-Thaiföld és Krabi természeti szépségeit és ezen belül is Ao Nang homokos tengerpartját. A korábbi hátizsákos turisták után egyre több család is ezt a környéket választja nyaralása helyszínéül. "A part" című filmet a tartományhoz tartozó Phi Phi szigetén forgatták, ami széles körben ismerté tette Krabit. Nemrég pedig a "Másnaposok" 2. részét forgatták Ao Nang-on és környékén, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy Thaiföldet és ezt a gyönyörű környéket még többen megismerjék.
Történelem
HU/ DE/ EN